Kategoriat
Lab-blogi

Rakenna oma ADS-B receiveri

Tällä kertaa toiseen harrastukseeni, lentokoneisiin liittyvää asiaa. Olen pitkään tilannut Flightradar24 Goldia, mutta sattuipa sitten heidän sivuillaan silmään että sieltä voisi tilata vastaanottimen omaan vastaanottopaikkaan. Laitoin sitten hakemuksen ja parin viikon päästä sainkin vastauksen ettei valitettavasti sijainnissani tällä kertaa ole tarvetta uudelle peitolle. Itseltäni sattui löytymään kaikki tarvittavat rojutkin, joten mitään ei tarvinnut ostaa. Tosin antennin aion hankkia Ebaystä myöhemmin. Receiverin voi kuitenkin rakentaa itse hyvin helposti Flightradar24 ohjeiden mukaan.

Tarvitset vain

  • Rasperry pi & virtalähde
  • Laadukas muistikortti (vähintään 4GB) ja lukijan tietokoneessasi sen kirjoitusta varten
  • RTL2832/R820T2 piirillä olevan sdr/dvb/fm "tikun" (itselläni THUMBNET N3)
  • Antennin ja kaapelia, riippuen asennuspaikastasi ja etäisyydestä tuohon RTL:n sekä ethernet kaapelia jos pi:ssä ei ole wlania tai sitä ei voi käyttää
  • Halutessasi voit laittaa raspiin jäähdytyssiilet, ei välttämättömiä tässä käytössä

Tv/radio tikkujen mukana tulleet antennit soveltuvat, mutta ainahan voi sijoittaa parempaan antenniin kunhan pääsee alkuun. Tässä on ns. budjettimallin aloitusratkaisu kuten kuvista näkee. Käytä vain laadukkaita ja merkkivalmistajien muistikortteja kuten Samsung, Sandisk jne. Samsung lienee todettu parhaaksi, itselläni on 64GB Sandisk ollut vuoden verran ongelmitta ajossa. Vältä kuitenkin nimettömiä ja puoli-ilmaisia kiinakortteja, kaikki kortit hajoaa toki joskus että muista varmuuskopiot!

Kun olet saanut kaiken paikoilleen, aktivoi pi osoitteessa https://flightradar24.com/activate-raspberry-pi
Huomaa että aktivointi tulee tehdä samassa verkossa olevalla laitteella jossa pi on. Älä käytä VPN yhteyttä toisella laitteella.

Jotta saat muutakin kuin hyvän mielen, rekisteröi vielä lopuksi Flightradar24 tili itsellesi (jos ei vielä ole) ja rekisteröi siihen kuukausittain uudistuva Business tilaus osoitteessa https://www.flightradar24.com/premium/signup?account=free

Kun receiveri on ollut jonkun aikaa käynnissä niin dataa alkaa kertyä, riippuen toki missä päin asut eli miten vilkas lentoliikenne siellä on.