Kategoriat
Lab-blogi

Testissä Telia TV ja Elisa Viihde (2017)

Tein vertailun aikoinaan Telia yhteisöön, mutta lisätäänpäs tännekin.

Nykyään Telia TV:n saa tilattua ilman Telian laajakaistaa (aIPTV) mutta sen toiminta on rajoittuneempi kuin heidän IPTV versionsa joten sitä en voi suositella tällä hetkellä. Nykyään Telia toimittaa Arris 5305 UHD boksia joka on ulkomuodoltaan sama kuin 4302, myös aiemmin Telialta hankittu 4302/4302W kovalevy sopii uuteen boksiin joskin usb portti on 5305 siirtynyt eri puolelle takana niin vanhemman erän Arriksen kovalevyissä oli mukana liian lyhyt johto koska oli suunniteltu vain 4302/4302W kanssa käytettäväksi. Uusissa DVR moduulipaketeissa=kovalevy on mukana pidempi johto, mutta levyn koko on edelleen 500GB vaikka Arris tukee suurempiakin levyjä.

Tässä testissä on tarkoitus vertailla ja tuoda esiin näiden kahden palvelun eroja, ja siten ehkä olla apuna jos mietit viihdepalvelun hankintaa.

Elisan viihteen voi hankkia suoraan Elisan myymälästä, joilloin digiboxin saa heti mukaansa ja palvelu on käyttövalmis heti. Telian viihteessä laitteita ei saa suoraan myymälästä, vaan ne tulevat lähimpään postiin.

Elisan viihteessä tulee tällä hetkellä Netgem N7800 ja Telialla Arris 4302. Netgem on musta neliskanttinen laatikko, Arris taas pyöreä ulkomuodoltaan. 

Netgem voidaan liittää internetiin joko langallisesti ethernet kaapelilla tai langattomasti wlanilla mihin tahansa reitittimeen. Arris ei sisällä wlania, joten se kytketään ethernet kaapelilla Telian toimittamaan palvelureitittimeen. Kummassakaan boksissa ei enään ole scart liitintä, vaan boksi nykyajan tapaan kytketään hdmi:llä.

 Vasemmalla Arris 4302 ja oikealla Netgem N7800

Tässä testissä ei oteta huomioon hintojen osalta kummankaan yrityksen erikoistarjouksia, taloyhtiösopimusten tuomia alennuksia jne. Hinnat on poimittu Elisan ja Telian internetsivuilta 10.09.17. Uusi tilajaa joutuu käytännössä solmimaan 24kk määräaikaisen sopimuksen molempiin, kk maksu sisältää digiboxin ja Telian tapauksessa myös palvelureitittimen. Elisalla hinta on ilman laajakaistaa 19,90e/kk. Telian viihdettä digiboxilla ei ole saatavilla ilman Telian laajakaistaa, joten se hankaloittaa suoraa hintavertailua. Sekä Telian että Elisan palvelun hinta on 39,90e/kk sisältäen kiinteän laajakaistan.

Molempiin palveluihin on tilattavissa erillisellä maksulla kattavia maksukanavapaketteja, niitä ei sen tarkemmin käsitellä tässä.

Mitä tuolla palvelun perusmaksulla sitten saa?

Telia:

3000h tuntia tallennustilaa sd laadulla, tallenteet säilyvät 3kk. Maksukanavien tallennus onnistuu, mikäli hankkii Telialta lisämaksullisen kovalevyn digiboksiin. Telialla kaikki peruskanavatkin tulevat IPTV:nä, eli erillistä antennikaapelia boksiin ei tarvita. Boxista löytyy lisäksi Youtube sekä Netflix sovellukset. Lisäksi Telialla on kattavat ohjelmakirjastot, joihin tallentuu lähes kaikki maksukanavien ohjelmat (mukana mm. Discovery, History 1&2, Travel channel jne.) ja ovat sieltä katsottavissa kanavapakettien tilaajille ilman eri veloitusta. Seuraavat kanavat kuuluvat Telialla perusmaksuun:

Yle TV1
 (hd/sd)

Yle TV2 (hd/sd)
 

Yle Teema & Fem
 (hd/sd)

MTV3 (hd/sd)


Sub (hd/sd)


AVA (hd/sd)


Nelonen (hd/sd)


FOX
 (hd/sd)

TV7 (sd)


Himlen TV7 (sd) 

Jim
 (sd)

Liv (sd)


Hero (sd)

MTV Finland (sd)

Kutonen (sd)

TV5
 (sd)

National Geographic (hd)

Frii
 (sd)

Alfa TV HD


Russia Today (sd)


RU TV
 (sd)

TLC (sd)

Seuraavia kanavia ei voi tallentaa verkkoon edes sd laadulla: Frii, Russia Today, RU TV, TLC, TV7 ja Himlen TV7

Elisa:

2500h tuntia tallennustilaa sd laadulla, hd laadulla noin puolet tästä. Tallenteet säilyvät 2 vuotta. Maksukanavia ei voi tallentaa lainkaan. Elisalla taas ainoastaan HD- ja maksukanavat tulevat IPTV:nä eli peruskanavien katselua varten digiboksi tulee liittää antenni- tai kaapeliverkkoon. Myös Netflix sovellus löytyy boxista. Elisalla ei myöskään ole yhtä kattavia ohjelmakirjastoja maksukanavien osalta kuin Telialla, jos olisi niin tämä vähän liennyttäisi maksukavavien tallennuksen puutetta. Elisalla seuraavat kanavat kuuluvat palvelun perusmaksuun

Yle TV 1 (hd/sd)

Yle TV 2 (hd/sd)

MTV3 (hd/sd)

Nelonen (sd)

Yle Teema& Fem (hd/sd)

Sub (sd)

TV5 (sd)

Liv (sd)

JIM (sd)

Kutonen (sd)

TLC (sd)

FOX (hd/sd)

AVA (sd)

Hero (sd)

Alfa TV (hd)

Frii (sd)

Harju & Pöntinen (sd)

National Geographic Channel (hd)

Eurosport 1 (hd)

Travel Channel (sd)

MTV Finland (sd)

TV7 (sd)

CNN (sd)

BBC World News (sd)

France 24 (sd)

Al Jazeera English (sd)

Russia Today (sd)

NHK World (sd)

DW (sd)

Käyttöliittymät

Kuvissa vakionäkymät kun kaukosäätimen menu näppäintä on painettu.  Kummankin boksin käyttöliittymä toimii tahmaamatta eikä kaatumisia ole esiintynyt testijakson aikana. 

Elisan viihteessä on mahdollista lajitella tallenteita kansioihin, ja luoda ajastettu tallennus jolloin ohjelma tallentuu ennaltamäärättyyn kansioon. Telialla tämä ei onnistu, vaan kaikki tallenteet tulevat listauksena peräkkäin. Tosin Telian tallenteiden säilyvyysaika on niin lyhyt, ettei tätä ominaisuutta edes juuri kaipaa. Telialla ajastettu tallennus täytyy luoda selaimella, sovellusta tähän tarkoitukseen ei ole eikä onnistu myöskään digiboksista verkkotallenteiden osalta.

Molemmat palvelut ovat selkeitä ja helppoja käyttää, myös käyttöönotto on tehty helpoksi.

Arriksen kaukosäädin toimii bluetoothilla, Netgem perinteisesti infrapunalla. Arriksen kaukosäätimellä voi lisäksi ohjata yhteensopivaa televisiota infrapunalla. Netgemin säädin taas istuu paremmin käteen, eikä kumpikaan valitettavasti ole ladattavaa mallia.

Elisa on laittanut viihdepakettiinsa mukaan leffalipun videovuokraamoon sekä paketin popcorneja. Telian viihdepaketti ei mitään yllätyksiä sisältänyt, tekstiviestissä kerrottiin että uusi asiakas saa yhden vuokraelokuvan maksutta.

Ohjelmakirjastot

Telialla on maksukanavien tilaajille käytössä laadukkaat ja kattavat ohjelmakirjastot, jotka osaltaan tekevät lisämaksullisen kovalevyn hankinnan turhaksi. Lähes kaikki maksukanavien ohjelmat tallentuvat viikon ajaksi kanava&ohjelmakohtaisiin kirjastoihin ovat katsottavissa kanavapaketin tilaajalla ilman lisäveloitusta. Palvelun kuukausimaksuun kuuluvat kirjastot ovat Alfatv, Frii, TLC, Fox sekä NatGeo. Tätä vertailua varten ei kummaltakaan operaattorilta hankittu näitä maksullisia paketteja, joten niiden toimivuuteen ei sen tarkemmin mennä.

Maksullisista kanavista kirjastoihin tallentuu BBC world news,  nickjr, Disney channel, Disney Xd, Disney Junior, Cartoon Network, CNN, Investigation Discovery, Discovery Channel, Animal Planet, Discovery world, Discovery science, Travel channel, Euronews, Viasat sport, Viasat hockey, Viasat golf, Boomerang, History, Fueltv, Ginx, Viasat explore, Viasat Nature, Viasat history, NatGeo Wild, Outdoor channel, Eurosport 1&2, Sf kids, History 2, Fight sports2, Mezzo sekä Mezzo live.

Elisalla vastaavaa toiminnetta samanlaisessa laajuudessa ei ole, ainoastaan osa C moren ja Viasatin sisällöstä tallentuu arkistoon ja kanavakohtaiseen ohjelmakirjastoon.

Yhteenveto plussien ja miinusten muodossa:

+ kaikki kanavat iptv:nä

Telia:

+ ohjelmakirjastot

+ maksukanavien tallennus onnistuu (kovalevy hankittava erikseen, ei sisälly kk maksuun)

+kaukosäädin toimii bluetoothilla

+ Youtube

+ Netflix sovellus

+ kattava videovuokraamo

– lyhyt säilytysaika verkkotallenteissa (3kk)

– verkkoon ei voi tallentaa HD kuvaa

– ei automaattista keinoa poistaa duplikaatteja tallenteista

– ajastettuja tallennuksia ei voi luoda suoraan digiboksista

– ei älypuhelinsovellusta digiboksin tallenteiden hallintaan

Elisa:

+ HD kanavien tallennus onnistuu verkkoon

+ pidempi säilytysaika verkkotallenteissa (2v)

+kattava videovuokraamo

+ tallenteita mahdollista hallita älypuhelimen sovelluksella

+ tallenteiden lajittelu kansioihin ja ajastetut tallennukset

+ duplikaattien poisto onnistuu kätevästi digiboksilla

+ Netflix

– maksukanavia ei voi tallentaa lainkaan

– kaikki kanavat eivät tule iptv:nä

– suppea ohjelmakirjasto

Kumpi on parempi?

Selkeästi toista parempi ei ole kumpikaan, se kumpi kannattaa hankkia riippuu pitkälti siitä mitä ominaisuuksia arvostaa ja pitää toista tärkeämpänä. Jos maksukanavien tallennusta pitää tärkeänä ja haluaa kaikki kanavat internetin välityksellä, niin valinta on ilman muuta Telia.

Jos taas ei katsele lainkaan maksukanavia tai ainakaan halua tallentaa niitä, vaan haluaa käytönnöllisen tavan tallentaa ja katsella peruskanavien tarjontaa, silloin suosittelen Elisan viihdettä sen kattavien tallenteiden järjestelyominaisuuksien sekä pidemmän säilytysajan vuoksi.

Arriksen bluetooth Ruwido kaukosäädin vasemmalla, Netgemin perinteinen IR oikealla